3 redenen waarom je gasten op je bijeenkomst interactief wil betrekken

3 redenen waarom je gasten op je bijeenkomst interactief wil betrekken

Regelmatig post ik manieren om je gasten op je evenement interactief te betrekken. Maar waarom zou je je gasten eigenlijk interactief willen betrekken op je bijeenkomst? In deze blog deel ik 3 redenen om dat te doen.

Wat je aandacht geeft, groeit. 

Interactief betrekken is aandacht geven aan je gasten. Om interactie te creëren, benader je actief je gasten, want het ontstaat niet vanzelf. Daar denk je van te voren bewust over na; Wanneer, met welk doel en op welke manier maken we het in het programma interactie mogelijk met bijvoorbeeld de gasten onderling en de gasten en de spreker. Die bewuste aandacht die je hieraan besteedt, de ruimte die je gasten biedt, wordt gewaardeerd door gasten. Gasten voelen zich gezien, gehoord en gerespecteerd. Dat maakt dat mensen ontspannen en ontvankelijker worden om zelf ook de interactie op te zoeken, te netwerken en nieuwe inzichten op te doen. En dát geeft energie en een goede sfeer in de bijeenkomst. Wat je aandacht geeft, groeit.

Twee weten meer dan één

Een spreker die een presentatie geeft, vertelt diens waarheid. Betrek je de gasten bij de inhoud, bijvoorbeeld met de UX Fish Bowl, ontstaan er meerdere waarheden (lees: inzichten) of de waarheid van de gastspreker wordt nog eens verder uitgediept door de verdiepende vragen die gasten inbrengen. Een presentatie van één persoon wordt verrijkt met de aanwezige kennis in een groep. Voor alle betrokkenen goud waard. Twee weten meer dan één. En stel je eens voor hoeveel 50 of 150 mensen samen weten…

Wakker blijven

Heb jij het ook wel eens zien gebeuren? In een volle zaal na een paar presentaties, dat je een kleine wegtrekker zag bij een gast? Of een gast die onophoudelijk op diens mobiel scrolt? Ik besteed aan die laatste geen aandacht als de rest van de zaal zich wel vermaakt. Die ene gast kan zo druk zijn, dat die berichten onderwijl leest en beantwoordt. Heel leuk vind ik het persoonlijk niet voor de sprekers, de organisatie en andere gasten. Voor de gast die een wegtrekker heeft, voel ik eerder een beetje plaatsvervangende schaamte. Vanuit je verantwoordelijkheid om er een goede bijeenkomst van te maken wil je gasten betrokken houden en energiek naar huis laten gaan. Daar ligt enerzijds een verantwoordelijkheid voor sprekers in om hun presentatie boeiend en interessant over te brengen. Anderzijds kun jij een onverwacht programma-format aanbieden of een programma maken met onderdelen waarin je gasten faciliteert om inhoudelijk met elkaar in contact te komen. Bijvoorbeeld met Shift & Share. Alles om de gasten aangelijnd, actief en energiek te houden.

Tot slot

Dit alles draagt natuurlijk bij aan een positieve beleving die je gasten hebben van je bijeenkomst of evenement. Een bijeenkomst of evenement wat hun netwerk vergroot, waar ze over praten en waar ze een volgende keer weer bij willen zijn. 

Weet jij ook zeker dat je in jouw bijeenkomst bewuste aandacht aan interactie wil besteden? En wil je ervaringen daarover delen en nog meer kennis over opdoen hóe je die interactie stimuleert en faciliteert? Neem deel aan onze workshop op 21 februari ’23 ‘Bevlogen en betrokken deelnemers’. Informatie en tickets zie the Creators Company | Power to the People! | workshop bevlogen en betrokken deelnemers

Leave a reply