Facilitator - nieuw

Facilitator

SuzanVink_Icon_Spreker

Sterk in tijd en proces

Suzan als facilitator.

Een bijeenkomst hoeft niet groots te zijn, om de interactie bijzondere aandacht te geven.

Kleine en interne bijeenkomsten vragen ook om bijzondere aandacht voor de interactie. Om zich te onderscheiden van alle andere hoeveelheid interne overleggen. En om het voor de deelnemers waard te maken er aan deel te nemen. Bijzondere aandacht aan het gewone geven, zorgt voor waardering bij de ander.

Een strategiesessie, brainstormsessie, jaarplansessie, kennismakingssessie… iedereen wil er in gehoord worden. Evenredig en gelijkwaardig. En hoe waardevol het ook is, iedereen wil weer door met het volgende als de eindtijd is bereikt. Neem kleine en interne sessies net zo serieus als grote en externe sessies. Gun jezelf de ruimte en rust om als deelnemer deel te nemen, in plaats van dat je als facilitator naast de collega’s staat en het proces en de tijd managet en geen gelegenheid hebt om mee te praten over de inhoud.

Ik manage het proces en de tijd van (on- en offline) sessies met behulp van Liberating Structures; meer dan 33 krachtige en effectieve interactievormen die traditionele rollen en patronen in groepen doorbreken en waarbij de collectieve intelligentie van de groep wordt gebruikt in plaats van één iemand vóór de groep.

De effecten van Liberating Structures zijn:

  • Democratisch generen van vragen, ideeën en suggesties;
  • Op effectieve en efficiënte wijze vraagstukken oplossen en nieuwe inzichten opdoen;
  • Gelijkwaardige inbreng van zowel introverte als extraverte mensen;
  • Denkers krijgen de ruimte om te spreken en veelpraters worden gestimuleerd te overdenken;
  • Focus op wat wél mogelijk is;
  • Met regels om chaos en tijdsdruk te voorkomen;
  • En vrijheid voor serieus plezier en om speak out loud te stimuleren.

In mijn blogs schrijf ik regelmatig over (één van de) Liberating Structures. Klik hier om geïnspireerd te worden over deze interactievormen. 

Ik ben ervaren in het gebruik van digitale tools om ook online groepssessies te faciliteren. Denk aan de breakout rooms van Zoom en de digitale whiteboards zoals Miro en Jamboard.

Bekijk Suzan als facilitator:

Strategiedag, Young Capital, 2019
december 3, 2019

Suzan heeft als facilitator kennis, is goed voorbereid en voelt de groep goed aan! Blij met het resultaat!

Zie ik jou op het volgende event?