Grootse vragen zorgen voor kortsluiting bij je publiek

Grootse vragen zorgen voor kortsluiting bij je publiek

“Het publiek deed niet echt actief mee hè?”, vroeg een spreker aan me na afloop van het congres. In gedachten ging ik terug naar de presentatie en hoorde de spreker weer de grote open vragen aan het publiek stellen. Ik voelde met het publiek mee. De vragen waren niet echt uitnodigend om op te reageren. Zo zonde voor het verhaal en de boodschap van de spreker.

Open vraag
De spreker trachtte in de presentatie meermaals contact te maken met de zaal door open vragen te stellen. Maar deze vragen waren groots en niet passend voor een groepsgrootte van 350 p. Zo’n vraag waar het publiek echt niet 1, 2, 3 het antwoord op heeft en die, in de context van het congres, best spannend waren om op te antwoorden. Zoals “Wie weet wat de omzet was van de X bedrijven in de Y branche voor Corona?” of “Hoeveel % van de bevolking in land Z maakt gebruik van dienst A?”

Zou jij een serieuze gok doen en plenair antwoorden in een zaal met 350 relaties, concurrenten, klanten en opdrachtgevers? Een geintje maak je ook niet, uit respect voor de spreker. Nee, zo’n GROTE vraag geeft net als de ‘one million dollar question’ een kortsluiting! Je wil een gok doen, maar wat als je volkomen mis zit? Dan sla je een flater! Je houdt je mond liever.

Deze spreker had veel meer interactie kunnen krijgen, als het publiek kon kiezen. Zoals bijvoorbeeld:
“Wat denken jullie, was de omzet van de X bedrijven in de Y branche voor Corona, hoger of lager dan € …..?” “Roep maar.”
of
“Wordt in land Z door de meerderheid van de bevolking eerder gebruik gemaakt van dienst A, B of dienst C?” “Steek je hand op voor dienst A. Wie zegt dienst B, steek je hand op. En wie denkt tot slot C?”

Brain activation
Interactie met het publiek gaat om het activeren van het brein en mensen te enthousiasmeren of te laten interesseren voor de inhoud. Niet om het publiek te overrompelen of lam te leggen. Maak het vriendelijk, leuk, laagdrempelig en veilig. Want zeg nou zelf, wat heb jij liever: kortsluiting of brain activation? Handen voor …. ;-).

Foto gemaakt door Chantal Tieleman – de Jonge op een ander congres, dan van het fragment hierboven.

Leave a reply