Het Nieuwe vergaderen na Corona

Het Nieuwe vergaderen na Corona

Weet je waar ik nieuwsgierig naar ben? Ik neem je even mee de toekomst in.

Vergaderen op kantoor

Stel, we mogen met z’n allen weer fysiek bij elkaar komen op kantoor. En stel er staat op kantoor een overleg ingepland….. dan ben ik heel nieuwsgierig…. Vergaderen we dan hetzelfde als pré-Corona? Of treedt dan het Nieuwe Vergaderen in? Gebaseerd op de best practises van digitaal vergaderen.

Succesfactoren van online vergaderingen

In een sneltreinvaart hebben mensen laten zien dat online vergaderen heel goed kan. Als je het maar laat om een fysieke vergadering één op één te kopiëren naar een virtuele meeting! Andersom, dus een online vergadering één op één kopiëren naar een fysiek overleg, zie ik wel voor me:
• Een half uur OVERLEGGEN in plaats van standaard een uur met veel ‘zenden’;
• Iedere 7 à 10 minuten wisselen van beeld of vorm: afwisselend luisteren, zien, co-creëren;
• Gebruik maken van check-ins en energizers;
• Handgebaren als teken voor ‘ik ben het eens met jou’ (roterende handen), ‘je praat te lang’ (konijnenoren) en ‘harder praten’ (hand achter je oor) of;
• Gebruik maken van remote meeting cards;
• Informatie, mededelingen en instructies niet in de vergadering bespreken, maar vooraf per mail toe sturen.

Maak gewone vergaderingen weer Bijzonder

Ik ben nieuwsgierig of het je lukt om de wijze waarop je pré -Corona vergaderde te verbannen uit je gedachten. En jouw traditionele gewone overleggen te aanschouwen als een nieuwe interactievorm, die je door een bijzondere bril bekijkt. Ik ben nieuwsgierig of het lukt om je ‘nieuwe’ vergadering in te richten volgens de succesvolle elementen van online meetings.

Ik ben nieuwsgierig…. ik merk ruimte en vrijheid in mijn hoofd en agenda door bovenstaande succesfactoren van online meetings. En die ruimte en vrijheid gun ik heel vergaderend Nederland van harte toe.