'Wise Crowds'. Het online alternatief voor het lunchtafel gesprek

'Wise Crowds'. Het online alternatief voor het lunchtafel gesprek

De lunchtafel is een fijne plek om aan je collega’s een vraagstuk voor te leggen. Degenen die geïnteresseerd zijn luisteren mee en geven advies, de anderen wenden zich tot elkaar en bepraten iets anders. Je zit vaak toch al naast je favoriete collega’s dus van irritatie van een veelprater of betweter is geen sprake. Ja de lunchtafel is een informele prettige plek voor een goed gesprek voorzien van advies vanuit verschillende oogpunten.

Wat is het alternatief?

Maar nu we allemaal remote werken? Wat is het alternatief voor zo’n vraagstuk, wat nou niet per se in het werkoverleg hoeft, maar waar je wel advies van collega’s voor nodig hebt. Tijdens de lunch is dit niet meer de plek (wat een geluk dat we er massaal voor kiezen om ook niet nog eens etend voor het scherm te gaan zitten). Kun je het online doen?

Wise Crowds

Ziryan Salayi en ik vergeleken onlangs de Liberating Structure ‘Wise Crowds’ met het lunchtafelgesprek en ik deel graag deze structure hieronder, zodat je toch een alternatief hebt.

Spreek met je collega’s een online plek af waar jullie je niet-werkoverleg-geschikte-maar-wel-werkgerelateerde-vraagstukken achterlaten. Bijvoorbeeld op jullie teamboard van Miro of op Jamboard. Spreek met elkaar een moment af wanneer jullie de vraagstukken bespreken. Op een donderdagmiddag of vrijdagochtend tijdens een wat langere koffie- en theepauze bijvoorbeeld. Dit zijn de stappen:

  • Tref elkaar online via beeldbellen.
  • Als er meerdere vraagstukken staan op de online tool kies dan met elkaar welk vraagstuk (dmv stemmen of afspreken dat één vraagstuk volgende keer wordt besproken etc).
  • Bij meer dan 6 collega’s kun je twee vraagstukken laten kiezen, door de collega’s een post-it met initialen te laten plakken bij het vraagstuk waar ze over mee willen praten. Als de vraagstukken en de groepjes bekend zijn, ga dan uit elkaar in Breakout rooms.

In de Breakout room:

  • 2 min: Vertel aan een groepje van maximaal 5 collega’s je vraagstuk.
  • 3 min: De collega’s stellen jou vragen ter verduidelijking en jij antwoordt. Het mogen alleen vragen zijn die collega’s stellen, nog geen oplossingen of eigen verhalen. Als dat gebeurt spreken jullie de collega daar direct op aan.
  • Daarna zet jij jezelf op mute en je draait met je rug naar het scherm . Scherm laat je aan staan.
  • 8 min: Collega’s bespreken wat ze hebben gehoord, stellen vragen aan elkaar en bespreken oplossingen voor het vraagstuk.
  • 2 min: Dan draai jij terug en unmute jezelf. Je geeft terug wat nuttig was wat je hebt gehoord en welke oplossingen je gaat gebruiken.  

Voilà een alternatief lunchtafelgesprek in nog geen half uur.

Wat maakt het mogelijk?

Ik kan nu beschrijven waarom de stappen zo zijn opgebouwd en wat dat mogelijk maakt, maar veel liever laat ik je dat zelf ervaren. Ga ervoor en als je echt niet kan wachten met wat het mogelijk maakt, lees dan de post-its hieronder van de mensen die Ziryan en ik onlangs samen aan de online lunchtafel hebben gezet.