Hoe je als dagvoorzitter Framing inzet

Hoe je als dagvoorzitter Framing inzet

Het is inmiddels een beetje mijn ‘running gag’ geworden om mijn outfit en accessoires af te stemmen op de kleuren van het thema of de organisatie waar een bijeenkomst over gaat ;-). En al zou het een grap zijn…. ik heb er zeker een bedoeling mee.

Daar waar ik als dagvoorzitter de gasten kan ‘framen’ op het onderwerp of doel van de bijeenkomst, doe ik dat. En met framing bedoel ik dan het inzetten van woord, taal, geluid, beeld en interactievormen om de gasten in het ‘kader’ (framing) van de dag te houden en zich te laten identificeren met het thema en/ of doel, waardoor ze meer betrokken zijn en de content nog beter tot zich kunnen nemen.

Om dat goed in te zetten en naadloos aan te laten sluiten op alle andere belangrijke onderdelen van een bijeenkomst is een goede inhoudelijke voorbereiding op het onderwerp en afstemming met de organisatie, de eventmanager en de sprekers van belang. Alles wat ik hoor en lees, wat de sprekers gaan doen, hoe de zaal eruit ziet, wat er nog meer buiten het plenaire programma plaatsvindt, etc., brei ik aan elkaar en zoek de rode draden erin en kijk ik waar en hoe ik kan framen. En dat kan met de outfit, maar het gaat natuurlijk nog veel verder dan dat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik een congres open met het voorlezen van een fragment uit een boek of een specifieke interactievorm die ik inzet om de mensen met elkaar van gedachten te laten wisselen.

Sonja Schaefers en Larissa Derksen, mijn podcastmaatjes en eventprofessionals, doen dit ook in bijv. alle styling, eten en drinken en entertainment die zij op events inzetten. In onze meest recente podcastaflevering deel ik met hen hoe een dagvoorzitter dit kan doen en deel ik nog een aantal voorbeelden daarvan. Dus ben je benieuwd hoe dat framing concreet in mijn werk terug komt? Luister onze podcast #32 op Het Piept en Het Kraakt op Spotify.

Op de foto gemaakt door Lisa Marcella Forman open ik de boeklancering van Laura de la Mar van haar nieuwste boek ‘Gastvrij leiderschap’. Laat ik nou dezelfde kleur jurk als de boekcover in mijn kast hebben hangen ;-). En 1 keer raden wat voor kleur mijn schoenen waren…..

Leave a reply