Ideeën verzamelen én opvolgen met 25/10 Crowd Sourcing en Shift & Share

Ideeën verzamelen én opvolgen met 25/10 Crowd Sourcing en Shift & Share

Daar staat je opdrachtgever dan met de enthousiaste ideeën op de kaartjes van ‘25/10 Crowd Sourcing’. En de deelnemer? Die zijn net zo enthousiast: “Wat een toffe ideeën hebben we op een anonieme en democratische manier snel en creatief met elkaar verzameld, zeg.” Nog napratend lopen ze de zaal uit. De opdrachtgever achterlatend met een stapel kaarten in diens bezit. Kaarten met ideeën met een score uiteenlopend van 5 tot 25 punten. De hoogst scorende ideeën zijn zojuist door random deelnemers opgelezen en de opdrachtgever beloofde ermee aan de slag te gaan.

25/10 Crowd Sourcing (25/10 CS) is one of my favourite structures, alleen…. als die op bovenstaande wijze plaatsvindt, voelt het voor mij als onvolledig en niet in lijn met Liberating Structures, waar de ideeën eigendom zijn van de groep.

Een succesvol alternatief om na de 25/10 CS te doen is de Shift & Share, waarbij groepen in korte tijd concrete uitwerkingen van de ideeën presenteren, vragen stellen, aanvullen en tips geven. Na 70 minuten ontstaan zo vijf concrete ideeën met eigenaren voor toekomstige implementatie.

Ik ben inmiddels gewend aan de explosieve kracht 🔥 van groepen die m.b.v. Liberating Structures samenwerken, maar toen ik onlangs tijdens een bijeenkomst deze combinatie weer deed, werd ik toch echt uit mijn sokken geblazen door het resultaat.

Tuurlijk, de 25/10 cs is een heerlijke energieke afsluiter van een bijeenkomst en het kan programmatechnisch niet altijd om het uit te werken, maar als je enigszins invloed hebt op het meeting design zet er dan nog een Shift & Share achter.

Benieuwd naar de stappen van deze Liberating Structures?:
👉 25/10 CS: https://lnkd.in/e8_fdEdD
👉 Shift & Share: https://lnkd.in/eGxusUPF

Leave a reply