Impromptu Networking - een energieke structure om je publiek te activeren en te binden aan je thema.

Impromptu Networking - een energieke structure om je publiek te activeren en te binden aan je thema.

“Een energizer. Verzorgt door de dagvoorzitter.”….stond in het draaiboek van een tweedaags incompany business event dat ik onlangs begeleidde. Op dag 1, na de lunch en vóór de keynote van Ben Tiggelaar, die een mini masterclass gaf over ‘de kunst van nieuwe dingen doen’. Ik word direct getriggerd, want een energizer zet ik niet zomaar in.

Als ik zoiets lees in een draaiboek gaat mijn facilitatorshartje direct harder kloppen. Niet alleen omdat ik het best een eer vind om Ben Tiggelaar aan te kondigen, ook omdat ik een energizer niet zomaar inzet. Ik wil programma-onderdelen ergens toe laten dienen en het liefst zoveel mogelijk aan laten sluiten bij de aanwezigen en het doel. Dus word ik getriggerd en kijk ik naar het totale dagprogramma.

We zouden komen uit een ochtend met een indrukwekkende opening van Klaas Sietse Spoelstra, in een rustig tempo verder met inspiratie, kennisdeling en luisteren. In de middag zouden we naar ‘vernieuwen’ gaan. In een hoger tempo met zelf doen en veel actie. Mijn ‘energizer’ zou voor de overgang kunnen zorgen van rustig naar hoger tempo, van luisteren naar actief meedoen, van inhoud naar persoonlijk.

En zo stelde ik in het voorgesprek met de opdrachtgever en Ben Tiggelaar voor, om in plaats van een energizer, een Liberating Structure vóór zijn masterclass in te zetten. De structure zou de interactie op weg helpen en output geven, die Ben kon uitvragen in zijn programma-onderdeel. De deelnemers brachten we niet op de hoogte van de samenhang om de output niet te beïnvloeden.

Zo geschiedde dat de deelnemers na de lunch de Impromptu Networking deden. In drie rondes van drie minuten, staand in wisselende tweetallen, je eigen antwoord op steeds dezelfde vraag uitwisselen. Het doel van deze interactievorm is snel uitdagingen en verwachtingen delen en nieuwe connecties maken (zowel inhoudelijk als intermenselijk). Ben Tiggelaar ging later in op die antwoorden en verschillen en overeenkomsten daarin. Juist door de drie rondes ontdek je patronen in antwoorden en dat inzicht maakt het interessant om mee te nemen naar een volgend programma-onderdeel. Doordat deze structure korte tijdstappen kent, je erin beweegt en met anderen praat, verhoogt het ook de energie in de groep.

Ik hoop dat de deelnemers het net zo hebben ervaren. De sfeer, de interactie en de output leken dat wel te doen lijken.

Nieuwsgierig hoe je deze #liberatingstructures of 32 andere zelf in de praktijk brengt? Check de site van The Creators Company. Daar vind je de uitleg van de structures en data van de workshops die ik hierover geef. 

 

Leave a reply