Met 'Shift & Share' de innovatiekracht versterken en ideeën uit de hoofden van mensen halen.

Met 'Shift & Share' de innovatiekracht versterken en ideeën uit de hoofden van mensen halen.

21 april was de Internationale Dag van de Creativiteit en Innovatie! Ter ere van deze dag deel ik met jou een hele toffe en effectieve manier om innovatiekracht en creativiteit in een groep te versterken en waarmee je voorkomt dat, na het horen van een inspirerende presentatie over een innovatie, een ‘voortborduursel’ bij mensen in het hoofd blijft.

Een opdrachtgever wil iedereen betrekken en hen prikkelen om input te geven

Wanneer een opdrachtgever mij vraagt om de hele groep te betrekken bij het bedenken van nieuwe ideeën voor een vraagstuk of wanneer een opdrachtgever een paar sprekers (intern of extern) heeft die ieder een innovatie presenteren en ze willen de aanwezigen prikkelen om van daaruit innovatie te stimuleren, dan stel ik voor om een ‘shift & share’(oftewel een ‘wisselen & delen’), in het programma op te nemen.

Wat maakt het mogelijk en wat voorkomt het?

‘Shift & Share’ zorgt ervoor dat iedereen in een kleine, veilige setting over dezelfde thema’s geïnspireerd wordt en gelijkwaardig en evenredig erover mee praat. De ‘Shift & Share’ maakt ruimte om met elkaar en de thema’s verbinding te maken. ‘En masse’ in een grote zaal op staan en je input geven op een idee of een presentatie aanhoren en je creatieve voortborduursel bewaren voor morgen in het werkoverleg (wat vaak dan niet meer gebeurt) is hier geen sprake van. Met een ‘Shift & Share’ krijgt iedereen direct de kans mondeling en schriftelijk voort te borduren op een of meerdere ideeën, waardoor je de innovatiekracht van de groep versterkt.

De ‘shift & share’ gaat als volgt:

 • Richt een aantal ‘stations’ in een grote ruimte in. Ieder station heeft voldoende ruimte om met een groepje van +/- 8 personen van gedachten te wisselen.
 • Ieder station wordt in ieder geval bemenst door één van de sprekers of een vrijwilliger die een idee voor een innovatie wil delen.
 • Ieder station is voorzien van een flipover, stiften en stoelen voor de deelnemers of een hoge tafel met brown-paper erop, waar iedereen om heen kan staan en van de benodigde materialen die een spreker eventueel nodig heeft om diens verhaal te doen.
 • Maak evenveel (en zoveel mogelijk gelijke) groepjes, als dat er stations zijn.
 • Iedere groep start bij een station en doorloopt de volgende stappen:
 1. 10 minuten is de spreker aan het woord over de innovatie of het idee.
 2. 5 minuten stelt de groep vragen en geeft feedback en input. Deze voortborduursels, inzichten en reacties worden door de deelnemers op de flipover of brown paper geschreven, zodat de volgende groep dit kan lezen.
 3. 1 minuut alle groepen schuiven een station op.
 4. Herhaal deze stappen totdat alle stations door iedere groep zijn bezocht.
 5. 10 minuten debrief. De spreker van ieder station deelt de belangrijkste inzichten van alle rondes bij elkaar met bijbehorende patronen en verschillen.

Waarom ik ’shift & share’ graag inzet om innovatiekracht te versterken

Ik zet om twee redenen graag een ‘shift & share’ in:

 1. Naast dat iedereen dezelfde inhoud tot zich neemt, is er tegelijkertijd veel meer (informele) ruimte om over die inhoud mee te praten. Bij een plenaire presentatie krijgt iedereen ook dezelfde inhoud tot zich, maar de participatie na afloop van een plenaire presentatie is velen malen kleiner. Wat een ieder bedenkt of ervan vindt blijft meermaals in de hoofden. En je wil juist die voortborduursels horen om die innovatiekracht te versterken. De één inspireert de ander.
 2. De 10 minuten tijd voor een spreker motiveert de spreker om direct tot de kern te komen en diens boodschap krachtig over te brengen. De luisteraar wordt veel meer geboeid door de kernachtige boodschap en de lengte van het verhaal vs. de aandachtspanne van de luisteraar.

Ik hoop dat je een vruchtbare Internationale Dag van de Creativiteit en Innovatie hebt gehad. En laat me weten wat je bevindingen zijn van de ‘Shift & Share’.

Leave a reply