Mijn Motto - nieuw

Mijn motto.

Mijn motto is ‘maak gewoon bijzonder’. Dit motto is ontstaan in de zoektocht naar de motivatie van de gast om gastvrij ontvangen te willen worden. Het gaat bij gastvrijheid niet altijd om het overtreffen van verwachtingen en de wauw-factor bereiken. Gastvrijheid zit juist in aandacht geven aan de alledaagse dingen. Voor jou zijn die gewoon, maar voor de gast kunnen die bijzonder (leuk, frustrerend, formeel of onbekend) zijn. Door daar aandacht aan te besteden, maak je pas echt het verschil bij de ander. Maak gewoon bijzonder!

Herken je dat? Dat je je echt te gast voelt, wanneer bij alles wat je als gast mee maakt, aan jou is gedacht. Je komt ergens aan en je hoeft niet te zoeken naar de parkeerplek en de ingang, je wordt bij binnenkomst direct ‘gezien’, tijdens je aanwezigheid word je van alle gemakken voorzien en bij alles wat je vraagt lijkt geen vraag te gek en neemt de gastheer de tijd om je alles uit te leggen. Op deze plek waar jij als gast bent, hebben ze begrepen hoe je een gast thuis laat voelen: Door gewoon bijzonder te maken.

Het lijkt zo vanzelfsprekend wat hierboven staat, maar helaas is het in het werkende leven meer een uitzondering dan een regel. Door onze bedrijfsblindheid en de waan van de dag die ons werk regeert, zien we niet altijd meer scherp wat onze gast nodig heeft. Nadat ik zelf ooit de gastvrijheidsspiegel door een inspirerende spreker uit de retail voorgeschoteld kreeg, ben ik gaan onderzoeken waar de motivatie van gasten vandaan komt om gastvrij ontvangen te willen worden. Waardoor ontstaat bij een gast die behoefte aan gastvrijheid? Het antwoord schuilt in de ‘spanning’ die een gast in aanvang met zich meedraagt. Iedere gast die jij ontvangt en bij jou verblijft, bekend of onbekend, is in meer of mindere mate onwetend over wat er gaat gebeuren en afhankelijk van jou om die onwetendheid weg te nemen. Laat je jouw gast aan zijn lot over? En voelt de gast zich dan thuis? Of draag jij zorg voor de comfortzone van de gast en neem je de spanning weg? Dat laatste natuurlijk!

Die spanning wegnemen doe je niet door direct een barista in te huren en de rode loper uit te leggen. Die spanning, die onwetendheid en afhankelijkheid, neem je weg door stil te staan bij de voor jou zo vanzelfsprekende, gewone, dagelijkse dingen die voor de gast bijzonder (leuk, frustrerend, formeel of onbekend) zijn. Aanschouw die gewone dingen zelf ook als bijzonder. Maak gewoon bijzonder. Wanneer je dat doet, besteed je de grootste aandacht aan die dagelijkse dingen en bedenk je bijvoorbeeld oplossingen om een formaliteit beter uit te leggen. Maak gewoon bijzonder en de gast is jou daar intrinsiek dankbaar voor. Want je hebt de onwetendheid en afhankelijkheid weg genomen! En dat vinden wij als mens heel fijn. En daar zijn we de ander dankbaar voor. En het mooie is, dat we door dat ont-spannen en de dankbaarheid daarvoor, ons als gast ook veel ontvankelijker, toegeeflijker en flexibeler gaan gedragen. Dat is voor jou ook nog eens fijn in het contact met je gast!

Inspiratie 

Maak gewoon bijzonder gaat over de kleine gebaren naar elkaar, de manier waarop we communiceren met elkaar, wat we uitstralen en hoe we de verwachtingen van de ander managen. Laat je inspireren:

Gastvrije indiensttreding – in mijn blog over gastvrije indiensttreding wordt gekeken naar de ‘gewone indiensttreding’ die voor een nieuwe medewerker buitengewoon spannend is. En vergelijk het hiermee: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dus hoe haal je die spanning weg, waardoor de nieuwe medewerker zich snel in zijn comfortzone voelt en zich van zijn beste kant kan laten zien?

Tandartspraktijk – In het artikel GASTVRIJHEID IN DE TANDARTSPRAKTIJK van Pauline Sterenborg, coach en trainer voor gastvrijheid in de tandheelkunde, lees je meer over de kracht van gastvrijheid in een tandartspraktijk. De kwaliteit van de tandheelkundige zorg kan de cliënt niet beoordelen, wel de wijze waarop hij aandacht heeft gekregen voor zijn komst, aanwezigheid en spanning. Voor een cliënt is een bezoekje aan de tandarts niet gewoon. Besteed daar dus bijzondere aandacht aan. 

In diverse ziekenhuizen in Nederland kunnen kinderen die zijn opgenomen zelf met een hypermoderne elektrische auto naar de operatiekamer (OK) rijden. Het plezier van deze auto’s verlaagt de spanning bij kinderen.

Waarom overal die bordjes ‘gereserveerd’ in een restaurant? Staat niet echt gastvrij. Draai het om en manage de verwachting van de gast door aan te geven tot wanneer een tafeltje vrij is.

Lief tarief op een lieve dag. Zie ook je inwoners als gast en bedank ze voor het gebruik maken van de parkeergarage door een lief tarief op een lieve dag te rekenen.

Geen A4 terreur met erop vermeld wat niet mag, maar uitleggen in het belang van de gast.

Een operatie is niet fijn en brengt genoeg spanning met zich mee. Hoe kun je die namen en gezichten nog onthouden van het medisch personeel dat zich aan jou voorstelt met zo’n mondkapje voor en hoofdkapje op? Met de naam en functie erop wordt het allemaal wat persoonlijker.