Online is het een saaie boel zonder non verbale communicatie

Online is het een saaie boel zonder non verbale communicatie

Als ik online geen handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en intonatie gebruik, wordt het maar een saaie boel en raken ‘de kijkers aan de andere kant’ zeker weten de verbinding met mij kwijt.

Hoe zit dat met jouw handgebaren, intonatie en gezichtsuitdrukkingen als jij online in een meeting bent of presenteert? Ik geef je 3 tips.

1) Breng meer in beeld, dan alleen je hoofd
Experimenteer eens door je camera iets verder van je af te zetten of door zelf iets meer naar achteren te zitten of staan, zodat ook je schouders en borst in beeld zijn.

2) Praat met je handen
Gebruik tijdens het spreken je handen en je gezichtsuitdrukking om je verhaal kracht bij te zetten. Gebruik intonatie in je stem om kleur aan je woorden te geven. Je creëert ermee verbinding met de ander, die we nu online vaak schijnen te missen.

3) Beweeg je hoofd
Als anderen spreken, knik je hoofd wat meer. Je moedigt de ander aan door te laten zien dat je oprecht luistert. Ook dit versterkt de onderlinge verbinding. Let op dat je dit niet aan één stuk door doet. Je lijkt anders zo’n hondje wat vroeger op de hoedenplank van auto’s stond met een wiebelend hoofdje erop. Althans dat vond ik van mezelf toen ik oude opnames terug zag.

No frozen heads please!

Ik zie online vaak frozen heads en dan is het echt niet de internetverbinding die niet werkt. Beweeg voor de camera, gebruik je mimiek en intonatie. En als je het gevoel hebt dat je overdrijft, dan ben je op de goede weg. Aan de andere kant van het scherm komt het altijd minder ‘aanwezig’ over, dan je zelf denkt.