Hoe Shift & Share, speelgeld en Impromptu Networking de samenwerking en het netwerk tussen een woningcorporatie en haar stakeholders versterken.

Hoe Shift & Share, speelgeld en Impromptu Networking de samenwerking en het netwerk tussen een woningcorporatie en haar stakeholders versterken.

Als stakeholder kun je misschien wel woningcorporaties bekritiseren over wat zij beter zouden moeten doen, inclusief waar meer geld naartoe moet. Maar ook woningcorporaties kunnen elke euro maar één keer uitgeven en kunnen niet alleen alle uitdagingen op de woningmarkt aan. Hoe betrek je je stakeholders inhoudelijk, creëer je begrip voor het dilemma waarmee je worstelt en stimuleer je samenwerking om dit op te lossen?

Arcade bereikte dit met speelgeld, wisselende samenstelling van groepjes, bevlogen sprekers en medewerkers en strakke tijdslots in een 1e stakeholderbijeenkomst.

Voor de laatste stappen van een vernieuwd portefeuilleplan wilde Arcade Mensen en Wonen input ophalen bij haar stakeholders. In de stakeholdersbijeenkomst werden aanwezigen daarom eerst goed geïnformeerd over het plan met de doelen die Arcade voor de opgaven beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid voor ogen heeft. Daarna vertelde Berry Blijie over de trends op de woningmarkt en Derk Windhausen over de veerkracht van wijken. Dit leverde belangrijke inzichten op voor het 2e deel van de bijeenkomst: het ‘Arcade Wooncafé’.

Tijdens 4 rondes in het Arcade Wooncafé pitchte een medewerker eerst de uitdagingen en doelen, waarna in kleine groepen met stakeholders de dialoog plaatsvond. Na 4 rondes had Arcade een bak aan feedback en aanvullingen, maar nog geen prioritering. Hoe kon Arcade laten zien hoe lastig het is om te prioriteren op een markt die onder hoge druk staat en waar middelen niet oneindig toereikend zijn?

En daar kwam het speelgeld om de hoek kijken. Iedere stakeholder ontving een envelop met 5 x € 20,00. Aan welke doelen geef jij je geld uit? Het moge duidelijk zijn, er waren meer doelen beschikbaar dan geld. De stakeholders moesten dus gaan kiezen. Maar niet voordat ze eerst nog in drie rondes van 2 minuten aan collega-stakeholders hun keuze uitwisselden. Kregen ze andere gedachten of hoorden ze hun keuzes bevestigd? We zullen dát nooit weten. Wat we wel weten, is dat iedereen daarna serieus, soms twijfelend maar vastberaden, het geld bij hun definitieve keuzes ging ophangen.

Arcade kan de laatste stappen van het plan afmaken. Nieuwe contacten zijn gemaakt. Ogen zijn geopend en de wens om met elkaar verder te praten over de gezamenlijke aanpak van de 4 opgaven in de regio is gegroeid.

Een mooie bijeenkomst om te begeleiden. Dank Ronald Rouwendaal MRE MRICS Jeanette de Koning van Arcade en Annique Verkoeijen van Ortec Finance .

Foto gemaakt door Gerard-Jan Vlekke

Leave a reply